2216KBH uitbreiding woning Heverlee

wonen in een tuinwijk

parol-architecten-2216kbh-verbouwing-01-bestaand-huis
parol-architecten-2216kbh-verbouwing-03-bestaand-huis
parol-architecten-2216kbh-verbouwing-02-bestaand-huis
2216KBH-pr-pl01-1
2216KBH-pr-pl01-2
2216KBH-pr-pl01-5
2216KBH-pr-pl01-4
2216KBH-pr-pl01-3
2216KBH-pr-pl01-6
previous arrow
next arrow

Info

uitbreiding ééngezinswoning

Locatie: Heverlee

status: vergunning 2023

Project

De woning bevindt zich in de tuinwijk Kriekenbos in Heverlee, een wijk die opvalt door zijn karakteristieke architectuur. De gebouwen in deze wijk hebben een opvallende witte kleur en zadeldaken bedekt met felrode dakpannen. Daarnaast creëren de plinten in rode baksteen een sterk visueel contrast met de witte gevels, wat een harmonieuze maar levendige uitstraling aan de buurt geeft.

De bestaande veranda is weinig kwalitatief en onderbenut waardoor deze volledig zal afgebroken worden. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een nieuwe bijbouw die een keuken zal bevatten en voor een betere relatie tussen de bestaande woning en de achterliggende tuin zal zorgen. De uitbreiding nestelt zich als het ware tussen de hoofdbouw en de garage en gaat een sterke dialoog aan met de bestaande woning en de tuin. Het nieuwe volume presenteert zich niet als een verlengstuk maar maakt een hedendaagse interpretatie van de karakteristieken van de bestaande woning.

Er wordt een licht volume voorgesteld met maximale transparantie naar de tuinzone. De hoofdkleur van de uitbreiding blijft wit met een contrastrerende vloer in terracotta die binnen met buiten verbindt en waarbij er een coherent verhaal ontstaat tussen het historisch hoofdgebouw en de nieuwe uitbreiding.